Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2001

Raija Moilanen

Kysyttyä

Set-top boxista tv-sovitin

Kun taannoin alettiin mainostaa television uudenlaista, digitaalista tuotanto- ja jakelutapaa, ilmestyi keskuuteemme myös englanninkielinen termi set-top box. Se tarkoittaa television lisälaitetta, joka sovittaa lähetyksen signaalin sellaiseksi, että tavallinen analoginen televisio voi ottaa sen vastaan.

Mikä sitten olisi sopiva suomenkielinen vastine kyseiselle termille? Tekniikan Sanastokeskuksen koordinoimissa Tietotekniikan termitalkoissa päädyttiin suosittelemaan lisälaitteelle nimeä tv-sovitin (Termitalkoiden suositukset löytyvät osoitteesta www.tsk.fi/termitalkoot). Tv-sovitinta tarvitaan tavallisessa televisiossa digitaalilähetysten vastaanottamisen lisäksi myös maksullisten kaapelitelevisiolähetysten katseluun ja esim. tilausvideon käyttöön. Sellaista tv-sovitinta, joka muuttaa digitaalisen signaalin analogiseksi, voidaan kutsua digisovittimeksi. (Tulossa on myös digitaalitelevisioita, jotka ottavat vastaan digitaalisia lähetyksiä suoraan.)

Sanojen ”digiboxi” ja ”digiboksi” käyttöä ei suositella, koska ne eivät ole ensinnäkään suomen kielen kirjoitussääntöjen mukaisia ja toisekseen arkityylisestä boksi-sanasta ei käy ilmi laitteen toiminta tai käyttötarkoitus.


Kielikello 3/2001
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »