Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2001

Pirjo Mikkonen

Kysyttyä

Mikä lapselle nimeksi, Noa, Nooa vai Noah?

Kysymys: Nimi Nooa tuntuu niin mieluisalta pojalle ristimänimeksi. Voiko sen antaa muodossa Noah? Miten sitä taivutetaan?

Vastaus: Vanha raamatullinen nimi on ollut käytössä muodoissa Noa, Nooa ja Noah. Nooak ei ole saanut meillä kannatusta. Taivutuksen kannalta näistä varianteista Noah on hankalin, sillä perusmuoto tulee lausutuksi [nooa], onhan sananloppuinen h aika hankala suomalaisen ääntää. Kirjoitusasu on englannin ja saksan mukainen, ja niissä kielissä nimi äännetään [nou] ja [nooa]. Kielikellossa 2/1985 on ohje, jonka mukaan r ja h -loppuisten vierasnimien taivutusmuodoissa äännetään loppukonsonantti ja päätteet liitetään siihen sidevokaalin avulla. Siis nimet äännetään niin kuin kirjoitetaan: Noah : Noahin : Noahia : Noahiin. Jos joku ääntääkin o:n pitkäksi, tullaan sekamuotoon, joka ei noudata oikein suomen kielen sääntöjä, mutta ei johdonmukaisesti vierasnimienkään taivutusohjeita. Annettua ohjetta, poikkeusta yleisohjeesta, voi noudattaa suomalaisen pojan nimessä suomenkielisessä ympäristössä, mutta jos nimenkantaja on ulkomaalainen, tuntuisi luontevalta noudattaa vierasnimien taivuttamisen yleisohjetta: kun nimi loppuu konsonanttiin, joka ei äänny, kirjoitetaan konsonantin jälkeen heittomerkki ja pääteainekset. Siis Noah’n [nooan] : Noah’a [nooaa] : Noah’an [nooaan].

Nimineuvonnan päiväkirjoista koonnut Pirjo Mikkonen


Kielikello 2/2001
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »