Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2001

Pirjo Mikkonen

Kysyttyä

Nimien taivutusongelmia: Joe, Harley ja Sydney

Kysymys: Miten taivutetaan partitiivissa etunimeä Joe suomenkielisessä tekstissä? Kannatusta ovat saaneet sekä Joea että Joeta.

Vastaus: Taivutusmuoto perustuu ääntämiseen. Nimi Joe äännetään [džou], joten sen taivutusmuodot kirjoitetaan ja äännetään seuraavasti: genetiivi Joen [džoun], partitiivi Joeta [džouta] ja illatiivi Joehun [džouhun]. Ohje on yksinkertainen, ja sitä on helppo noudattaa. "Joea"-asun kannattajatkaan eivät sanoisi "kaakaoa" tai "radioa" vaan kaakaota ja radiota.


Kysymys: Voiko antaa suomalaiselle lapselle etunimen Harley tai Sidney ~ Sydney? Miten näitä nimiä taivutetaan?

Vastaus: Suomalaiseen etunimistöön on pyrkimässä melkoinen joukko aivan vieraskielisiä nimiä vieraissa kirjoitusasuissa. Nimenvalitsijat eivät tule ajatelleeksi hankaluuksia, joita esimerkiksi epävarmuus ääntämisessä ja taivuttamisessa aiheuttaa. Nämä esimerkit poikkeavat Joe-nimestä siinä, että vaikka niidenkin kirjoitusasu päättyy kahteen vokaaliin, ääntöasu päättyy lyhyeen i:hin: [haali] ja [sidni]. Vierasnimien taivuttamisen yleisohjeen mukaan siis genetiivi Harleyn [haalin] : partitiivi Harleya [haalia] : illatiivi Harleyyn [haaliin]. Saman mallin mukaan Sidneyn [sidnin] : Sidneyä [sidniä] : Sidneyyn [sidniin]. – Nimilain mukaan suomalaisen lapsen etunimen tulisi noudattaa kotimaista nimikäytäntöä, jota nämä nimet eivät edusta. Sitä paitsi Sidney ~ Sydney on esiintynyt sekä naisen- että miehennimenä sekä meillä että muualla. Nimilain mukaan pitäisi nimenkantajien oman edun vuoksi pyrkiä pitämään erossa naisen- ja miehennimet.
Kielikello 2/2001
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »