Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2000

Riitta Eronen ja Helena Heikkinen

Kysyttyä

Arvoisa rouva

Kysymys: Miten naispuolista presidenttiä, ministeriä, puheenjohtajaa jne. olisi korrektia puhutella? Kun joukko-osasto tervehti Elisabeth Rehniä ”Hyvää päivää, rouva puolustusministeri!”, armeijan poikia nauratti. Kirjan nimenä ”Rouva Puolustusministeri” tuntui hiukan vitsikkäältä. Nyt presidentinvaalin aikoihin Keskisuomalainen-lehdessä kirjoitetaan, ettei Halosta pidä äänestää: ”Eihän neiti presidentillä” voi olla aukoriteettia.

Neidittelyyn ja rouvitteluun tuntuu helposti tulevan koominen ja väheksyvä vivahde. Siviilisäädyn liittäminen aikuisen uranaisen puhutteluun ei tunnu oikein fiksulta. Omasta mielestäni sana ”arvoisa” riittäisi: arvoisa puheenjohtaja, arvoisa ministeri, arvoisa presidentti. Mitä Kielitoimisto suosittelee?

Helena Heikkinen

Vastaus: Naispuolisenkin presidentin titteli Suomesssa on tasavallan presidentti. Edellisen viranhaltijan arvonimenä säilyy presidentti.

Kielen näkökulmasta huomattakoon, että rouva ei ole vain siviilisäätyä, naimisissa oloa, kuvaava sana, vaan sitä käytetään myös laajemmin naisen puhuttelusanana. Tämä ei kuitenkaan liene kaikille tuttua, koska rouvan niin usein ymmärretään viittaavan ainoastaan siviilisäätyyn. Rouva sopii kuitenkin esimerkiksi keskustelussa käytettäväksi samoissa tilanteissa, joissa miehiä puhutellaan herraksi. Niinpä ilmauksia herra ministeri ja herra puhemies vastaavat rouva ministeri ja rouva puhemies. Saman mallin mukaan rouva presidentti on mahdollinen – näinhän myös kunniakomppania tervehtii uutta presidenttiämme.

Arvoisa sopii yleensä hyvin varsinkin tervehdyksiin ja puheen aloituksiin: arvoisa ministeri ja arvoisa (tasavallan) presidentti. Keskustelun luonteisissa yhteyksissä, joissa puhuttelu esiintyy tiheästi, sana arvoisa voi tuntua turhankin juhlalliselta. Tällöin riittää usein pelkkä nimi, jonka lisäksi voi käyttää titteliä (esimerkiksi ministeri).

Sanojen rouva ja herra käyttöä kirjeissä ja kutsuissa ja myös sanojen tyylisävyä on käsitellyt Salli Kankaanpää Kielikellossa 2/1999: Johtaja ja rouva ja muita tittelipulmia.

Riitta Eronen
Kielikello 1/2000
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Johtaja ja rouva ja muita tittelipulmia (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »