Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 7 (1974)

Kielilautakunnan suosituksia

Linja-autossa – linja-autolla?

Vanhastaan kieliopeissa on ollut se sääntö, että kulkuneuvoa tarkoittavasta sanasta käytetään ulkopaikallissijaa vain, kun kulkuneuvo on kokonaan asianomaisen käytettävänä: Raittiusseura teki huvimatkan Louhella; Hän meni meidän veneellä; Kävin naapurin hevosella kirkolla. Muutoin on suositeltu sisäisten sijojen käyttöä: Minä matkustin Titaniassa ulkomaille, Saat tulla meidän veneessä; Kirkolta tullessa pääsin puoli matkaa naapurin hevosessa. Edellisissä kulkuneuvo käsitetään välineeksi, jälkimmäisissä paikaksi, jossa asianomainen istuu. Nykyään kuitenkin on yleistä esim. seuraavanlainen käytäntö: Venäjän rajalla olen käynyt autolla, Paltaniemellä synnyinkotiani katsomassa laivalla (Kianto); Tallukkavaara on 90 km:n päässä kaupungista, jonne pääsee joka päivä linja-autolla (Hilja Valtonen). Näissä esimerkeissä kulkuneuvo ei ole kokonaan matkustajan käytössä, mutta sittenkin niitä voi ajatella välineinä: ei tarkoiteta yksityistä kulkuneuvoyksilöä (kuten Titania, meidän vene, naapurin hevonen), vaan kulkuneuvolajia ylipäänsä: Kuinka mennään, jalanko vai raitiovaunulla? – Kielilautakunta hyväksyi tämän käytännön v. 1952.
Kielikello 7 (1974)
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »