Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 7 (1974)

Kielilautakunnan suosituksia

Korkeihin – korkeisiin?

Kieliopeissamme on Genetzin v. 1881 ilmestyneestä oppikirjasta asti ollut tämäntapainen sääntö: ”Monikon illatiivin päätteenä on supistumadiftongiin tai -vokaaliin päättyvän monikkovartalon jäljessä joko -siin tai -hin, milloin saman sanan yksikön illatiivin pääte on -seen, mutta muulloin pelkkä -hin.” Käypiä muotoja ovat siis olleet rikkaisiin ja rikkaihin (vrt. rikkaaseen), tuotteisiin ja tuotteihin (vrt. tuotteeseen), varusteisiin ja varusteihin (vrt. varusteeseen), mutta vain korkeihin (vrt. korkeaan), lyhyihin (vrt. lyhyeen). Tästä huolimatta ovat illatiivit tyyppiä korkeisiin ja lyhyisiin olleet varsin yleisiä sekä puheessa että kirjoituksessa.

V. 1959 otti Terho Itkonen tämän ilmiön tarkastellakseen ja totesi keräämänsä laajan aineiston perusteella, että niissä sanatyypeissä, joissa kieliopit sallivat sekä siin- että hin-päätteen, siin on verrattomasti yleisempi. Tyyppien korkeisiin ja korkeihin suhde oli vuosisadan vaihteen aineksessa 38–62, mutta uusimmassa aineksessa 81–19. Hänen ehdotuksensa mukaan kielilautakunta v. 1960 hyväksyi yleiskielessä käytettäväksi aikaisemmin murteellisina pidetyt monikon illatiivit tyyppiä korkeisiin, ainoisiin, lyhyisiin.
Kielikello 7 (1974)
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »