Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1998

Sari Maamies

Kysyttyä

julkinen osakeyhtiö, oyj

Uuden osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiöt ovat joko yksityisiä tai julkisia. Julkisia ovat ne osakeyhtiöt, joiden osakkeita saa tarjota yleisölle ja joiden arvopapereilla saa käydä julkisesti kauppaa arvopaperimarkkinalain säätämällä tavalla. Valtaosa nykyisistä osakeyhtiöistä on siten yksityisiä. Toiminimilaissa julkisen osakeyhtiön lyhenteeksi on vahvistettu oyj; laissa lyhenne on pisteettömänä ja pienin kirjaimin. (Aluksi ehdotettiin lyhennettä joy, mutta mm. elinkeinoelämän edustajat vastustivat sitä, koska se lankeaa häiritsevästi yhteen englannin sanan joy ’ilo’ kanssa.) Yksityisten osakeyhtiöiden nimen yhteydessä käytetään edelleen lyhennettä oy.

Lyhennettä oyj käytetään samojen periaatteiden mukaisesti kuin lyhennettä oy. Lyhenne siis kirjoitetaan yleensä pienikirjaimisena ja pisteettömänä. Isokirjaiminen kirjoitusasu OYJ on mahdollinen, jos yrityksen nimi on tapana kirjoittaa kokonaan suuraakkosin. Taivutettaessa sijapääte voidaan liittää joko kirjaimittaisen tai sanoittaisen lukutavan mukaan: oyj:n, oyj:tä (luetaan ”oo-yy-jii” tai ”julkista osakeyhtiötä”), oyj:hin (luetaan ”oo-yy-jiihin”, vrt. oy:hyn ”oo-yyhyn”) tai oyj:öön (luetaan ”julkiseen osakeyhtiöön”, vrt. oy:öön ”osakeyhtiöön”).
Kielikello 1/1998
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »