Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1997

Ruokasanasto: grahamjauho – kylmäsavustaa

grahamjauho, grahamjauhot [graa- tai gra-] kuorineen jauhettu vehnäjauho, täysjyvävehnäjauho.
gratiini gratinoitu ruokalaji. Perunagratiini.
gratinoida (ransk. gratiner) ruskistaa kastikkeella, juustoraasteella tms. peitetty ruoka nopeasti kuumassa uunissa tai grillissä, kuorruttaa. Gratinoitu kukkakaali.
griljeerata (ruots. griljera) ruskistaa kypsä leivitetty ruoka nopeasti uunissa tai pannussa. Griljeerata kinkku.
grillata paahtaa grillissä. Grillata makkaraa. Grillattua kanaa.
grilli 1. metalliritiläinen paahtolaite, jolla ruokaa kypsennetään avotulen, hiilloksen tms. hehkussa; sähkökäyttöinen säteilylämmöllä toimiva ruoanpaahtamislaite; vrt. parila. Ulkogrilli, varrasgrilli.
2. vars. grillattua ruokaa tarjoava ravintola, pikaruokapaikka tms.
grissini (ital. grissino, monikko grissini) italialaisia pitkiä, rapeita leipätikkuja, joita syödään esim. drinkin, keiton tai pastaruoan kanssa.
gruyère [gryjää´r] (taivutus: gruyèren, gruyèrea tai gruyèreä, gruyèressa tai gruyèressä, gruyèreen jne.), gruyèrejuusto, gruyèrenjuusto eräs emmentaalia muistuttava kova juusto. – Juusto on saanut nimensä Sveitsin Alpeilla sijaitsevan Gruyèren kylän mukaan.
guacamole [guakamoo´le] (taivutus: guacamolen, guacamolea, guacamoleen jne.) meksikolainen avokadodippikastike.
gulassi eräs unkarilaisperäinen liharuoka.
gurmee (myös gourmet) hyvän ruoan ja viinien ystävä ja tuntija.
gurmeeravintola (myös gourmetravintola) gurmeeruokia tarjoava ravintola.
gurmeeruoka (myös gourmetruoka) erityisen huolellisesti ja taidokkaasti valmistettu ruoka, herkkuruoka.

H

hakkelus hienoksi hakattu, vars. silputtu tai lohkottu ruoka-aine tai tällaisesta valmistettu ruoka. Sienihakkelus, lihahakkelus.
halstari (myös halsteri) varrellinen metallilankaparila. Kalahalstari. Paistaa halstarissa.
halstaroida (myös halsteroida, halstrata) hiillostaa halstarissa. Halstaroituja silakoita.
halsteri = halstari.
halsteroida, halstrata = halstaroida.
hapanimelä (taivutus: hapanimelän, hapanimelää jne.) hapatettu ja imelletty, happamaksi ja makeaksi maustettu. Hapanimelä leipä. Hapanimelä porsas ym. kiinalaiset ruoat.
hapanimeläkastike (myös hapanimelä kastike) sokerilla ja etikalla tms. happaman makeaksi maustettu eturuokakastike.
hapankaali (taivutus: hapankaalin, hapankaalia jne.) käyttämällä hapatettua suikaloitua ja maustettua valkokaalia.
hapankerma = smetana.
hapattaa tehdä (vars. käyttämällä) happamaksi. Hapattaa viiliä.
hapattamaton, happamaton jota ei ole hapatettu; muuten kuin hapattamalla nostatettu. Hapattamaton, happamaton leipä.
haudikas uunissa, hiilloksessa tms. kypsäksi haudutettu nauris, peruna tai muu juures, paistikas.
hauduttaa kypsentää ruoka-ainetta miedossa lämmössä (us. tiiviin kannen alla). Hauduttaa lihaa padassa. Haudutettua teetä.
hautua pehmetä, kypsyä tai kehittyä lämmön (ja kosteuden) vaikutuksen alaisena. Puuro hautuu uunissa. Anna ruoan hautua hiljaisella tulella. Teen annetaan hautua kannussa.
havaijinleike ananaspäällysteinen leike.
hehkuviini kuumennettuna nautittava väkevä mausteviini.
helmivalkosipuli (Allium sativum var. ophioscordon) peukalonpään kokoisia ilmasipuleja tuottava, mauste- ja vihanneskasvina käytettävä valkosipuli.
herajuusto herasta valmistettava juusto.
hiillostaa kypsentää hiilloksella. Hiillostaa kalaa. Hiillostettuja silakoita eli hiilisilakoita.
hilloke tav. marjoista tai hedelmistä vähän sokerin kanssa hiukan keittäen tai keittämättä tehty säilyke tai jälkiruoka, kompotti. Raparperihilloke, omenahilloke.
hillosipuli pienikokoisena korjattava, tav. etikkaliemeen säilöttävä valkeamaltoinen ruokasipuli.
hiutale höyrytettyjä ja litistettyjä ryynejä.
hollandaisekastike [olãdee´z-] = hollanninkastike.
hollanninkastike (myös hollandaisekastike) eräs hapahko, vars. kalaruokien kastike.
homejuusto pehmeä juusto, jonka kypsyttämisessä on käytetty homesientä. Valkohomejuusto, sinihomejuusto, valko-sinihomejuusto.
homogeenistaa (myös homogenisoida, homogenoida) tehdä tasakoosteiseksi, -rakenteiseksi eli homogeeniseksi. – Homogeenistettaessa maidon rasvapallot pilkkoutuvat, minkä jälkeen ne pysyvät tasaisesti maidon tai kerman joukossa eikä rasva nouse nesteen pinnalle.
homogenisoida, homogenoida = homogeenistaa.
hopeasipuli valkokuorinen ruokasipuli.
hot dog kuuma nakkisämpylä.
huurrepöytä jäämurskalla tms. kylmänä pidettävä (allas)pöytä, josta tarjotaan noutoaterian kylmät kala- yms. ruoat; myös tällainen pöytä ruokineen.
Hyla, HYLA (rekisteröity tavaramerkki; lyhenne sanoista hydrolysoitu laktoosi) Hyla-tuotteet maitotuotteista, joiden laktoosi on pilkottu.
hyydyke hyydytteen avulla hyydytetty ruoka, tav. jälkiruoka.
hyydyte hyydyttämiseen käytettävä aine, esim. liivate.
hyydyttää saattaa hyytymään. Hyydyttää kananmunat vesihauteessa. Liivate hyydyttää seoksen.
hyytelö hyydytetty marja-, hedelmä- tai kasvismehu tai lihaliemi; mehuun tai liemeen hyydytetty liha-, kasvis- tm. massa, aladobi. Hedelmähyytelö, kalahyytelö, vasikanhyytelö.
hyytelöidä päällystää hyytelöllä. Hyytelöity kala.
hyytyä jähmettyä. Paistoksen annetaan hyytyä uunissa. Pane juustokakku kylmään hyytymään.
härkäpapu (Vicia faba) virnojen sukuun kuuluva ravinto- ja rehukasvi; sen eri lajikkeiden suuri, litteähkö tai pieni, pyöreä siemen.
höyrykypsennys kypsennys höyryssä, höyryttäminen. Vihannesten höyrykypsennys.
höyryttää kypsentää höyryssä. Höyryttää vihanneksia.
höystää panna höysteeksi, makua antavaksi lisäkkeeksi, maustaa. Höystää savukala tillillä. Höystää suolalla, pippurilla.
höyste ruoalle makua antava lisä tai lisäruoka, lisäke. Vihanneksia paistin höysteenä. Karri, tomaattikastike ym. höysteet.
höystö ruokalaji, jossa on lihaa tms. kuutioituna kastikkeessa. Kanahöystö, maksahöystö, kasvishöystö.

I

ilmakuivata kuivata ulkoilmassa. Ilmakuivattua lihaa.
ilmasipuli 1. (Allium cepa var. viviparum) sipuli, jonka syötäviä osia ovat varren päähän kukinnon tilalle kehittyvät pienet, pulleat itusilmut. 2. yleensä varren päähän kehittyvä pullea (pieni) sipuli.
imellyttää = imeltää.
imeltyä tulla imeläksi; vars. tärkkelyksen hajoamisesta sokeriksi niin, että maku tulee imeläksi. Perunat imeltyvät pakkasessa.
imeltää (myös imellyttää) antaa imeltyä, tehdä imeläksi. Imeltää maltaita, mämmiä. Imelletty perunalaatikko.
inkiväärijuoma, inkivääriolut = ginger ale.
intiaaniriisi (Zizania aquatica) pohjoisamerikkalainen heinäkasvi, jonka jyviä käytetään ravinnoksi, villiriisi.
iskukuumentaa steriloida maito tai muu neste nostamalla sen lämpötila äkkiä kolmeksi sekunniksi noin 145 °C:seen. Iskukuumennettu maito, kerma. – Ks. myös UHT-käsittely.
italiansalaatti majoneesiin sekoitettu liha-vihannessalaatti.

J

jalapeno eräs maustepaprika.
jalopeno paremmin: jalapeno.
jambalaija, jambalaya [džambalaija tai jambalaija] eteläamerikkalainen mausteinen riisiruoka, jossa on kinkkua, kanaa, äyriäisiä tms.
jamsjuuri paremmin: jamssi.
jamssi (Dioscorea) trooppisia ravintokasveja, joita viljellään jopa useiden kilojen painoisten maanalaisten tärkkelyspitoisten varsimukuloidensa vuoksi.
janssoninkiusaus anjoviksella höystetty perunasuikalelaatikko.
jasmiiniriisi eräs Kaukoidästä kotoisin oleva aromaattinen ruokariisi.
jauhottaa 1. käännellä ruoka-ainetta jauhossa. Jauhottaa silakat ennen paistamista. 2. ripotella jauhoja johonkin. Jauhottaa kakkuvuoka, leivinalusta.
jogurtti (myös jukurtti) eräs hapanmaitotuote. Maustamaton jogurtti, marjajogurtti.
jukurtti = jogurtti.
julienne [julienne tai žylie´n] suikaleiksi leikattuja kasviksia tai muita ruoka-aineita. – Yhdyssanan alkuosana: julienneporkkanat.
junk food [džank fuud] = roskaruoka.
juoksete (myös juoksute) juustonvalmistuksessa käytettävä maidon juoksettava eli koaguloiva entsyymi. – Kotijuustojen valmistuksessa käytettiin aiemmin pikkuvasikan mahalaukkua eli makoa, ja meijeriteollisuudessa käytetään edelleenkin vasikoiden juoksutusmahasta valmistettua juoksetetta kymosiinia eli renniiniä.
juoksettua maidosta ym. nestemäisistä kolloidisista liuoksista: koaguloitua, saostua, kokkaroitua, hyytyä.
juoksute = juoksete.
juures 1. siemenkasveja, joita viljellään niiden maanalaisten syötävien tai rehuna käytettävien turpeiden osien takia, juurikasvi. Porkkana, peruna, punajuuri ym. juurekset. Bataatti, jamssi ym. trooppiset juurekset. 2. edellä mainittujen kasvien juuret tai mukulamaiset maanalaiset osat ruoka-aineksina. Keittojuurekset.
juurikas 1. eräiden kasvien maanalainen mukulamainen osa. 2. (Beta vulgaris) Juurikkaat savikkakasveja, jotka muodostavat mehevän, mukulamaisen maanalaisen osan ja joista useita lajeja viljellään rehu- ja vihanneskasveina. Sokeri- ja rehujuurikas, punajuuri, mangoldi ym. juurikkaat.
juurikasvi yleiskielessä = juures 1.
juustokakku makea torttu, jonka päällysteenä on tuorejuustoa ym., juustotorttu.
juustokehä kotijuustojen valmistuksessa käytettävä puristusmuotti.
juustoleipä kansankielessä = leipäjuusto.
juustotahko juustokiekko, vars. emmentaali- eli tahkojuustokiekko.
juustotanko juustoraastetta sisältävä pieni tankomainen leivonnainen.
juustotorttu makea tai suolainen torttu, jonka valmistuksessa on käytetty juustoa; juustokakku.
jättikurpitsa (Cucurbita maxima) kurpitsa, jonka isot, pyöreät hedelmät voivat olla kymmenien kilojen painoisia.
jättisipuli isokokoinen, miedonmakuinen, salaatteihin ym. käytettävä ruokasipuli, salaattisipuli.
jäädyke vuoassa jäädytettävä jäätelömäinen jälkiruoka, parfee, parfait.
jääsalaatti, jäävuorisalaatti = amerikansalaatti.

K

kaali (taivutus: kaalin, kaalia jne.) 1. (Brassica) Kaalit ristikukkaissuku, johon kuuluu keltateriöisiä ruohoja. 2. vars. edellä mainitun suvun erään lajin (Brassica oleracea) vihannes- ja rehukasveista ja niiden syötävistä osista; us. = keräkaali. Kerä-, kukka-, puna-, ruusukaali. Kiinankaali. 3. (kerä)kaalista tehty ruoka. Hapankaali. Lammaskaali. Ruskistettua kaalia.
kaalirapi (taivutus: kaalirapin, kaalirapeja jne.) = kyssäkaali.
kahviherne (Cicer arietinum) lämpimien maiden palkokasvi; sen pullean muhkurainen siemen, joita käytetään ravinnoksi kypsennettyinä tai tuoreravinnoksi idätettyinä.
kahvileipä kahvin kera nautittavista vars. makeista leivonnaisista.
kajottikurpitsa (Sechium edule) kurkkukasvi, jonka syötäviä osia ovat päärynänmuotoiset, vihreät hedelmät sekä juurimukulat ja versot.
-kalorinen paremmin: -energiainen.
kalopsi = vatkuli.
kaltata pehmentää kuumalla vedellä ja kaapia tai kuoria. Kaltata tomaatit, mantelit.
kanapee (taivutus: kanapeen, kanapeeta, kanapeehen jne.) eräs voitaikinaleivonnainen.
kandeerata (ransk. candir) kuorruttaa hedelmiä, marjoja tms. kuumaan sokeriliemeen upottamalla.
kanneloni (myös cannelloni) iso makaronirulla; tällainen rulla jauhelihalla tms. täytettynä.
kantarelli (taivutus: kantarellia, kantarellissa jne.) keltavahvero, keltasieni.
kanttarelli paremmin: kantarelli.
kappelivoileipä lämmin voileipä, jossa on päällysteenä kinkkua ja paistettu kananmuna.
kardoni (Cynara cardunculus) artisokka, jonka multaamalla vaalennettuja rapeita lehtiruoteja käytetään ravinnoksi, ruotiartisokka.
karjalanpiirakka, karjalanpiiras ohueksi kaulitusta ruisjauhotaikinasta leivottu, tav. riisipuurotäytteinen piirakka.
karottiporkkana lyhyt- ja pulleajuurinen, pallomainen porkkana.
karri (myös curry) eräs jauhemainen mausteseos.
kasari 1. pienehkö, us. varrellinen kattila. 2. jälkiosana tällaisessa kattilassa valmistettujen ruokalajien nimissä. Katkarapukasari.
kasleri (myös kassler) luuton sian etuselkäpaisti.
kassler = kasleri.
kasvihuonekurkku kasvihuoneessa kasvatettava kurkku, jonka pitkiä, paksuhkoja hedelmiä käytetään ravinnoksi, tav. tuoreeltaan; vrt. avomaankurkku.
kasvimargariini kasvirasvasta valmistettu margariini.
kasvirasva kasveista saatava rasva.
kasvis Kasvikset ihmisravintona käytettävät mehevät kasvit ja kasvinosat (juurekset ja vihannekset; laajemmassa merkityksessä myös marjat, hedelmät, sienet ja viljatuotteet). – Yhdyssanan alkuosana: kasvislautanen, kasvisliemi, kasvisravinto, kasvisravintola, kasvisruoka, kasvisruokavalio, kasvissyöjä.
kasvismargariini, kasvisrasva, kasvisöljy paremmin: kasvimargariini, kasvirasva, kasviöljy.
kasviöljy kasveista saatava öljy.
kate yhden hengen ruokailuvälineet pöytään asetettuna, kuvertti.
katealunen katteen alla käytettävä pieni liina tai muu alusta, tabletti.
kateleipä valmiiksi katteeseen asetettu sämpylämäinen leipä tai muu leivonnainen, kuverttileipä.
kateliina pöydän kattamiseen käytettäviä liinoja; katteen alusliina, vrt. katealunen.
kattamus = kattaus.
kattaus (myös kattamus) pöytään kerralla katetut astiat, ruoat ym.; ruokailuvuoro (esim. laivassa). Toinen kattaus klo 15.
kebab eräs vahvasti maustettu itämainen varrasruoka.
kefiiri eräs käyttämällä valmistettu hapanmaitojuoma.
kehäjuusto juustokehässä tehty (tuore)juusto.
keikauskakku kakku, jonka päällysteet pannaan vuoan pohjalle ennen paistamista.
keitinpiirakka, keitinpiiras rasvassa keitetty piirakka.
keittomakkara keittämällä ja kevyesti savustamalla valmistettuja ruoka- ja leikkelemakkaroita.
keittää saattaa neste tms. kiehumaan, valmistaa tai kypsentää jotakin (nesteessä) kiehuttamalla. Keittää riisiä. Keittää öljyssä. Keitetyt perunat. Kovaksi keitetty muna. Keittää hiljaisella tulella pienellä liekillä tai miedolla lämmöllä. Keittää kokoon keittää (lientä) vähemmäksi.
keksi (tehdasmaisesti valmistettu) pieni, kuiva ja kevyt leivonnainen. Voileipäkeksi, kahvikeksi. Täytekeksi.
kellaroida kypsyttää kellarissa (esim. juustoa tai viiniä). Useita kuukausia kellaroitu tahkojuusto.
keltasipuli tavallinen kellanruskeakuorinen ruokasipuli.
kepasipuli = ruokasipuli 1.
kerma maidosta seisotettaessa tai separoitaessa erottuva rasvaosa. Vispikerma, kuohukerma, kevytkerma. Ruokakerma, ranskankerma. Vatkata kerma vaahdoksi.
kermaviili tavallista rasvapitoisempi viili.
keräkaali (Brassica oleracea var. capitata) kaali, jonka lehdet muodostavat tiiviin, pyöreähkön kerän, kupukaali. Keräkaaleja ovat mm. valkokaali ja punakaali.
keräsalaatti (Lactuca sativa var. capitata) useana eri muotona kasvatettava salaatti, jonka lehdet kääriytyvät tiiviihköksi keräksi. Pehmeä keräsalaatti keräsalaatti, jonka lehdet ovat pehmeät ja ehytlaitaiset. Rapea keräsalaatti keräsalaatti, jonka lehdet ovat ripsureunaiset ja rapeat, amerikansalaatti, jääsalaatti, jäävuorisalaatti.
kestomakkara kylmäsavustettuja, pitkään säilyviä makkaroita, metvursti.
kesäkurpitsa (Cucurbita pepo) 1. kurpitsa, jonka hedelmä muistuttaa (kasvihuone)kurkkua, zucchini. 2. myös muunmuotoisista kurpitsoista, esim. spagettikurpitsasta ja kiekkokurpitsasta.
ketchup [ketžəp] (taivutus: ketchupin, ketchupia, ketchupiin jne.) = ketsuppi.
ketsuppi (myös ketchup) tomaattisoseesta ja mausteista tehty (teollinen) kastike.
kevytkerma vähärasvainen kerma.
kevytmaito pastöroitu, homogenoitu maito, joka sisältää 1,5–1,8 % rasvaa.
kevätsipuli = vihersipuli.
kiehauttaa 1. kuumentaa kiehuvaksi. Kiehauta maito. 2. käsitellä nopeasti kuumentaen kiehuvassa nesteessä tai rasvassa. Sienet kiehautetaan suolavedessä. Kiehauta jauhot rasvassa.
kiekkokurpitsa (kesä)kurpitsa, jonka litteässä hedelmässä on piparkakkumainen reunus, patissonkurpitsa.
kiinankaali kahdesta salaatti- ym. vihanneksena syötävästä kaalilajista, vars. salaattikiinankaalista. – Ks. salaattikiinankaali, pinaattikiinankaali.
kiinanruohosipuli paremmin: kiinansipuli.
kiinansipuli (Allium tuberosum) Kiinasta peräisin oleva ruohosipulimainen, valkosipulin makuinen sipuli.
kiisseli makea, tav. perunajauhoilla suurustettu jälkiruoka.
kikherne, kikpapu paremmin: kahviherne.
kimara = cocktail.
kinuski sokerista ja kermasta keittämällä valmistettu seos, jota käytetään leivonnaisten kuorrutteena, jälkiruokakastikkeena yms.; sellaisesta valmistettu makeinen.
kioskiruoka = pikaruoka.
kirkastaa Kirkastaa liemi poistaa sameus liemestä esim. valkuaisvaahdolla.
kirnupiimä neste, joka jää jäljelle, kun rasva kermaa kirnuttaessa erottuu voiksi.
kirsikkatomaatti (Lycopersicon esculentum var. cerasiforme) Etelä- ja Väli-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti; sen kirsikankokoinen hedelmä.
kittijuusto juustoja, joiden pintaan muodostuu kittimäinen kerros.
kiusaus perunasuikalelaatikkoja, jotka on haudutettu kermassa tms. Janssoninkiusaus, kinkkukiusaus, makkarakiusaus.
klimppi jauhoista, soseutetusta perunasta tms. tehty, liemessä kypsennettävä kokkare, myky.
koaguloitua saostua, hyytyä, juoksettua.
kohokas vatkatuilla munanvalkuaisilla kuohkeutettu uunipaistos, suflee. Juustokohokas, omenakohokas.
kokkeli 1. vars. kansanomaisessa ruokataloudessa: kokkareiksi tav. lämmittämällä saostettu maidon valkuaisaine; juoma tai ruoka, jossa on tällaisia kokkareita (kirnu)piimään tai maitoon sekoitettuna; kuoritusta maidosta valmistettu piimä. 2. = munakokkeli.
kokojyväleipä kokonaisia jyviä sisältävä leipä; vrt. täysjyväleipä.
koktaili = cocktail.
kompotti = hilloke.
kos-salaatti paremmin: sidesalaatti.
kotijuusto kotitekoinen juusto.
kotletti 1. jauhetusta vasikanlihasta tehty pihvi. 2. paremmin: kyljys.
kraavata (myös graavata) tuoresuolata kala. Kraavattua siikaa.
kraavi (myös graavi) kalasta: tuoresuolattu, vähän suolattu. Kraavia lohta eli kraavilohta.
kranssi renkaaksi leivottu vehnäspitko.
kreemi tav. voista, sokerista ja kananmunista valmistettu leivonnaisten ym. kuorrutus- ja täyteaine.
kreppi (myös crêpe) täytetty ohukaiskäärö.
kroissantti (myös croissant) lehtevä voisarvi.
krokaani korkea, kruunumainen, koristeellisista osista koottu manteli- tai nugaataikinaleivonnainen.
kroketti = kuorukka.
kruska vehnäleseistä, kauraryyneistä ja rusinoista haudutettu puuro.
krustadi = kuoriainen.
krutonki Krutongit pieniä ruskistettuja leipäkuutioita, joita lisätään salaatteihin, keittoihin yms.
kuivakakku (taivutus: kuivankakun, kuivaakakkua, kuivaankakkuun tai kuivakakun, kuivakakkua, kuivakakkuun jne.) (myös kuiva kakku) muu kuin täytekakku.
kuivasuolata suolata kuiviltaan, ilman suolavettä. Kuivasuolattu kala.
kukkakaali (Brassica oleracea var. botrytis) kaali, jonka ylimmät varsilehdet ja kukkaperät kukkanuppuineen paisuvat meheviksi, syötäviksi kukinnoiksi.
kukko tav. ruistaikinakuoreen leivottu leipämäinen paistos, joka on täytetty esim. kalalla, lihalla tai lantulla. Kalakukko, lanttukukko.
kulutusmaito täysmaidon aiempi nimitys.
kuohukerma helposti vatkautuva, hyvin rasvainen (rasvaa noin 38 %) kerma.
kuohuviini hiilihappopitoinen, poreileva viini.
kuoriainen ohut, maljamainen vehnäleivonnainen, jossa tarjotaan muhennosta tms.; tällainen leivonnainen täytteineen, krustadi.
kuorrute hyytyvä seos, jollaisella päällystetään leivonnaisia, vihanneksia, kylmiä liharuokia tms. Suklaa-, sokerikuorrute.
kuorruttaa päällystää ruoka jollakin seoksella tms.; vrt. glaseerata, gratinoida, kandeerata. Kakun kuorruttaminen. Sokerilla kuorrutettu leivonnainen. Kuorruttaa kinkku sinapilla ja korppujauholla. Kuorrutettu kukkakaali. Kuorruttaa karpalot sokeriliemessä, kinuskikastikkeella.
kuorukka perunasoseesta, muhennetusta lihasta tms. valmistettu, upporasvassa kypsennetty pyörykkä tai tanko, kroketti.
kupukaali = keräkaali.
kurkku (Cucumis sativus) eräs useina viljelymuotoina kasvatettava vihanneskasvi; sen pitkänomainen, tav. vihreäkuorinen hedelmä; vars. kasvihuonekurkusta. Avomaankurkku. Kasvihuonekurkku.
kurpitsa 1. vars. kurpitsojen suvun (Cucurbita) kurkkukasveja; niiden vihanneksena käytettävä hedelmä. Jättikurpitsa. Kajottikurpitsa. 2. (Cucurbita pepo) edellä mainitun suvun tavallisin laji, josta on kehitetty useita lajikkeita; niiden vihanneksena käytettävä hedelmä. Kesäkurpitsa. Spagettikurpitsa.
kurttukaali (Brassica oleracea var. sabauda) löyhästi kerivä kaali, jonka lehdet ovat kauttaaltaan poimuiset, savoijinkaali, virsinki.
kuskus (taivutus: kuskusin, kuskusia, kuskusiin jne.) (myös couscous) 1. hyvin karkeaksi rouhittuja vehnäsuurimoita. 2. alkuaan pohjoisafrikkalainen ruokalaji, jossa edellä mainittuja suurimoita tarjotaan höyrytettynä tav. liha-, kasvis- tms. kastikkeen kera.
kutunjuusto vuohenmaidosta juoksettamalla tehty kehäjuusto.
kuullottaa kuumentaa rasvassa nopeasti siten, että ruoka-aine saa hiukan väriä mutta ei ruskistu, freesata. Kuullottaa sipulirenkaita, vihanneksia.
kuumasavustaa savustaa kuumalla savulla.
kuvertti = kate.
kuverttileipä = kateleipä.
kvarkki = rahka, maitorahka.
kvenelli (myös quenelle) keittämällä kypsennetty liha- tai kalamurekepyörykkä. Haukikvenellit.
kyljys 1. sian, lampaan, vasikan tm. teuraseläimen ulkofileen sisältävästä selkäpalasta leikattu viipale, johon on jätetty pala kylkiluuta (ja nikamaa); tällaisesta valmistettu ruoka. Porsaankyljys, grillikyljys. 2. myös kalaviipaleesta. Lohikyljys.
kylmäkuivata kuivata kylmänä tai kylmyyden avulla. Kylmäkuivatut elintarvikkeet.
kylmäpuristaa puristaa mekaanisesti. Kylmäpuristettua oliiviöljyä. Kylmäpuristamalla valmistettu omenamehu.
kylmäsavustaa savustaa kylmällä savulla. Kylmäsavustettua kinkkua, lohta.




Kielikello 4/1997
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)



Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »