Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1982

Sanasuosituksia

ottaa huomioon ja huomioida

Taas kerran on paikallaan käsitellä Kielikellossa huomioida ja ottaa huomioon -verbien merkityseroa. Liikkeellä on kuulemma huhu, jonka mukaan kielitoimisto olisi ”antautunut” ja hyväksyisi verbin huomioida yhdeksi merkitykseksi ’ottaa huomioon’. Tällaisiin tulkintoihin on ehkä vaikuttanut Suomen Kaupunkiliiton oppaassa ”Hyvään virkakieleen” esitetty kannanotto. Kielitoimisto ei kuitenkaan ole tässä asiassa kantaansa muuttanut. Suositus on edelleen sama, jonka kielilautakunta 28.10.1975 viimeksi asiaa käsitellessään vahvisti: ’varteen ottamisen’ merkityksessä käytetään verbiä ottaa huomioon, merkityksessä ’tehdä huomioita, tarkkailla, havainnoida’ verbiä huomioida.

Ottaa huomioon -verbiä ei siis ole syytä hyvässä yleiskielessä korvata huomioida-verbillä. Jos huomioida-verbiä alettaisiin käyttää tähänastista laajemmassa merkityksessä, olisi joissakin tapauksissa olemassa kaksitulkintaisuuden vaara. Esimerkiksi seuraavanlaisesta kielteisestä lauseesta ei voi sanoa, kumpi huomioida-verbin merkityksistä, ’tehdä huomioita’ vai ’ottaa huomioon’, olisi kyseessä: Lääkäri ei huomioinut potilaan tilaa. Kahdella tavalla voisi myös tulkita lauseen Potilaan tilan huomiointi oli vaikeaa.
Kielikello 2/1982
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »