Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1982

Esko Koivusalo

Sanasuosituksia

tilinpäätös

Yritykset laativat kerran vuodessa asiakirjan, josta osakeyhtiölaki käyttää nimitystä tilinpäätös. Riihimäkeläinen Jukka Koskinen otti Uudessa Suomessa (1.2.) esille kysymyksen, mikä on sen ”kokonaisasiakirjan” nimi, johon sisältyy yrityksen tilinpäätös ja lisäksi usein muutakin aineistoa, esimerkiksi katsaus kuluneen vuoden saavutuksiin. Koskinen ehdottaa nimeä ”tilinpäätös ja vuosikatsaus”. Kaksiosainen nimi on kuitenkin käytössä kankea. Sitä paitsi ilmauksessa on toistoa, koska tilinpäätöskin tavallaan on katsaus vuoden tulokseen.

Osakeyhtiölain mukaan tilinpäätökseen kuuluvat tuloslaskelma ja tase sekä hallituksen toimintakertomus. Pulmana nimikysymyksessä on lähinnä se, voidaanko sanaa tilinpäätös käyttää myös silloin, kun puheena olevaan asiakirjaan sisältyy varsinaisen tilinpäätöksen lisäksi muutakin aineistoa. Mielestäni voidaan. Yleiskielessä sanaa tilinpäätös on käytetty vanhastaan paitsi säädöskielen tuntemassa merkityksessä myös kuvallisesti: puhutaan toisen maailmansodan tilinpäätöksestä, kirjailijan viimeinen teos voi olla hänen tilinpäätöksensä jne. Kielitajumme ei mielestäni estä nimittämästä tilinpäätökseksi julkaisua, joka lain vaatimien tilitysten ja selvitysten lisäksi sisältää esimerkiksi tilintarkastuskertomuksen tai vuoden tuloksen kommentointia. Tietysti sen ”nimenä” voi olla myös pelkästään yrityksen nimi sekä vuosi, jonka toimintaa julkaisu esittelee.

Olennaista on, että tilinpäätökseksi sanottava julkaisu sisältää aina vähintään lain vaatimat ainekset, osakeyhtiössä tuloslaskelman ja taseen sekä hallituksen toimintakertomuksen, osuuskunnassa tuloslaskelman ja taseen sekä rahoituslaskelman. En usko kielenkäytölle aiheutuvan haittaa, vaikka annammekin säädöskielen sanan tilinpäätös hieman laajeta merkitykseltään yleiskielessä.
Kielikello 1/1982
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »