Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1983

Taru Kolehmainen

Sanasuosituksia

Juova-numerokoodi

Varsinkin kulutustavaroiden kaupassa on Suomessakin saamassa jalansijaa kansainvälinen tuotepakkausten merkintäjärjestelmä, jonka tavallinen kuluttaja huomaa lähinnä pakkauksiin ilmestyneestä määrämuotoisesta koodimerkinnästä. Se koostuu optisesti luettavista pystysuuntaisista juovista, joiden alla on vielä sama koodi numeroin merkittynä. Tällainen merkintä yksilöi tuotteen. Kun myymälän kassa pyyhkäisee tuotepakkauksen koodia erityisellä lukukynällä tai kuljettaa sen kassapöytään upotetun lukuaseman ikkunan yli, tietokone ilmoittaa kassakoneelle hinnan ja muut tavaratiedot, jotka kirjoittuvat kassakuittiin.

 

 

 

 

 

 

Kuvatunlaisia tavaratunnusjärjestelmiä on käytössä useitakin: Amerikassa on omansa (UPC), yksittäisillä liikkeillä voi olla käytössä omia talon sisäisiä tavaratunnuksia, kun taas Suomeen leviävä järjestelmä on tyyppiä, josta on toistaiseksi käytetty vain kansainvälistä kirjainlyhennettä EAN (= European Article Number). Nimitys tosin on sikäli harhauttava, että järjestelmää käytetään jo Euroopan rajojen ulkopuolellakin.

Vaikka kauppiaat omassa ammattikielessään käyttelisivätkin tätä epähavainnollista lyhennettä miten tahtovat, sitä ei ole syytä viljellä lehdissä ja muissa yleisviestimissä. Niissä selvittäisiin EAN-koodin – ja miksei muidenkin vastaavanlaisten koodien – ilmaisemisesta enimmäkseen niinkin yleistävällä nimityksellä kuin tavarakoodi. Milloin tarkempaa ilmausta tarvitaan, voidaan käyttää sanaa juova-numerokoodi.

*

Suomen kielen lautakunta käsitteli kokouksessaan 28.3.1983 edellä olevaa ehdotusta ja yhtyi siihen.
Kielikello 1/1983
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »