Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1989

Anneli Räikkälä

Sanasuosituksia

Kolmivuotias ja nelimetrinen

Sanotaanko kolmevuotias vai kolmivuotias, neljämetrinen vai nelimetrinen, seitsemänkiloinen vai seitsenkiloinen, kymmenenkertainen vai kymmenkertainen? Tästä asiasta on ollut kirjoitus Kielikellon ensimmäisessä, vuonna 1968 ilmestyneessä numerossa (Tähdenvälejä, ks. Lue myös) ja uudelleen vielä vuonna 1974 ilmestyneessä numerossa 7 (Lukusana yhdyssanan määriteosana, ks. Lue myös). Kielitoimistosta näitä vaihtoehtoja kysellään niin usein, että asia on syytä palauttaa mieleen.

Lukusanoista kolme, neljä, seitsemän ja kymmenen käytetään perusmuodosta poikkeavaa muotoa silloin, kun ne ovat yhdyssanan määriteosana: kolmi-, neli-, seitsen- ja kymmen-. Tällaisten erityisten yhdyssanamuotojen lisäksi käytetään myös, joskin harvoin, lukusanan tavallisen perusmuodon sisältäviä yhdyssanoja (kolmevuotias, seitsemänkiloinen). Lyhempää ns. yhdyssanamuotoa suositellaan seuraaviin kahteen tapausryhmään.

1) Lyhyt asu on tavallinen sellaisissa yhdyssanoissa joissa määriteosa on yhdistämätön lukusana, esimerkiksi kolmiloikka, kolmihaarainen, neliapila, nelivetoinen, seitsenottelu, seitsenkielinen, kymmenjärjestelmä, kymmenkertainen. Adjektiiveista käytetään jonkin verran myös pitempää muotoa (seitsemänhenkinen, kolmenkertainen), mutta yhdyssanamuoto (seitsen-, kolmin-) on niissäkin tavallisempi.

2) Enimmäkseen lyhyttä muotoa käytetään silloin, kun yhdyssanan alkuosa palautuu sentyyppiseen lukusanaan kuin neljätoista, kolmesataa, kymmenentuhatta, siis lukusanaan, jossa on nominatiivi + partitiivi. Käytetään siis tällaisia muotoja: kolmitoistajäseninen, nelikymmenvuotias, seitsensatakertainen, kymmentuhatvuotinen.

Pitkämuotoisia ovat sellaiset yhdyssanat, joiden määriteosana olevassa lukusanassa on eri lukuyksiköitä (ykkösiä, kymmeniä, satoja jne.), esimerkiksi neljäkymmentäkolmevuotias, kolmesataaseitsemänkymmentäkertainen. Pitkämuotoisia ovat myös vuosisataa tarkoittavat sanat, esimerkiksi tuhatseitsemänsataaluku.

Myös lukusanasta tuhat on kielessä kaksi muotoa. Yksinään käytetään joko muotoa tuhat tai harvinaisempaa muotoa tuhannen: tuhat miestä, tuhannen miestä. Yhdyssanojen alkuosana on aina lyhyt muoto tuhat: tuhatkunta, tuhatvuotinen.
Kielikello 2/1989
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Tähdenvälejä (Vapaasti luettavissa)

Lukusana yhdyssanan määriteosana (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »