Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1987

Anneli Räikkälä

Sanakysymyksiä

Rekisteröidyn tavaramerkin taivuttaminen

Tavaramerkki voidaan esittää rekisteröidyksi ja suojatuksi käyttämällä nimen perässä rivin yläpuolelle sijoitettavaa merkkiä ®. Kielitoimistolta kysytään usein, mihin merkki sijoitetaan silloin, kun sanaa on taivutettu: heti nimen perusmuodon (nominatiivin) perään vai vasta sijapäätteen, siis koko sanan, perään. Edellisessä tapauksessa merkki tulisi keskelle sanaa. Joillakin tuntuu olevan juuri se käsitys, että rekisteröidyn tavaramerkin perusmuodon pitäisi aina näkyä ja että se pitäisi osoittaa merkillä ®.

Lain mukaan tavaramerkki voi olla kuvio, yksi tai useampi sane, kirjaimia tai numeroita taikka tavaran tai sen päällyksen erikoislaatuinen asu. Silloin kun tavaramerkkinä on sana, se on kiistattomasti kielen aines; suomenkielisessä tekstissä se käyttäytyy kielen periaatteiden mukaan. Suomen sanoille taas on ominaista, että ne esiintyvät erilaisissa taivutusmuodoissa ja kaikki taivutusmuodotkin ovat silti saman sanan esiintymämuotoja. Näin on myös tavaramerkkien laita. Tunnus ® tulee vasta sanan taivutusmuodon, sen kulloisenkin esiintymämuodon, perään. Esimerkkejä:

1) Valmistamme Senosanista® (ei: Senosan®ista) polystyreenilevyjä ja -kalvoja.

2) Suositamme Moltopreniä® (ei: Moltopren®iä) muotti- ja aihiovaahdotukseen.

3) Fenocinilla® (ei: Fenocin®illa) on bakterisidinen vaikutus penisilliineille herkkiin mikro-organismeihin.

4) Kumpikaan Floxilin® (ei: Floxil®in) vaikuttava aine ei ole antibiootti tai paikallisesti puuduttava.

Joskus taivutusmuodot saattavat kuitenkin näyttää epähavainnollisilta. Esimerkin genetiivimuodon Floxilin voisi helposti hahmottaa nimen perusmuodoksi. Siksi olisi syytä katsoa, voiko lauseen rakentaa niin, että tavaramerkkiä ei tarvitse taivuttaa. Kolmannen esimerkkimme voisi silloin muuttaa seuraavaksi:

Fenocin® vaikuttaa bakterisidisesti penisilliinille herkkiin mikro-organismeihin.

Jos näin ei synny sujuvaa tekstiä, voidaan muodostaa yhdyssana, jonka selittävää perusosaa taivutetaan. Neljäs esimerkkivirke voisi kuulua seuraavasti:

Kumpikaan Floxil®-tabletin vaikuttava aine ei ole antibiootti tai paikallisesti puuduttava.

Rekisteröidyistä tuotteista kirjoitettaessa olisi syytä rajoittaa merkin käyttö vähimpään tarpeelliseen. Jos same tuotemerkki toistuu tekstiyhteydessä, riittää, kun se varustetaan ensimmäisellä kerralla merkillä ®, myöhemmin voidaan käyttää vain nimeä isolla alkukirjaimella kirjoitettuna. Usein myös riittäisi se, että nimen perään kirjoitetaan sulkeisiin: rekisteröity tavaramerkki. Se helpottaisi painotyötäkin.
Kielikello 2/1987
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »