Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1987

Suomen kielen lautakunnan suosituksia

Kaksikielisten kuntien koulujen nimistä

Kaksikielisellä Pohjanmaalla on viime aikoina kirjoitettu päivälehdissä siitä, pitäisikö ruotsinkielisestä koulusta käyttää suomenkielisessäkin tekstissä aina ruotsinkielistä nimeä vai voidaanko käyttää käännettyä nimeä silloin, kun kaksikielisen kunnan koululla on vain yksi virallinen nimi. Edellisen kannan mukaan suomenkielisessä tekstissä pitäisi käyttää esimerkiksi taivutusmuotoa Lagmans skolassa ja Lagmans lågstadiumin oppilaat. Jälkimmäisen kannan mukaan voitaisiin käyttää suomalaisnimiä, jotka rakentuvat samalla tapaa kuin vastaavat vahvistetut kaavanimet, esimerkiksi Laamannin koulu ja Laamannin ala-aste, vrt. Lagmansgatan – Laamanninkatu.

Lautakunta päätti suosittaa virallisissa yhteyksissä käytettäväksi virallisia nimiä suomenkielisessäkin tekstissä, ei kuitenkaan hallinnollisten yksiköiden toisenkielisiä nimiä, esimerkiksi sanoja lågstadium ja högstadium. Muissa kuin juridisissa yhteyksissä, esimerkiksi tiedotuksessa, on korrektia ja usein luontevinta käyttää käännöksiä. Tämänlainen käytäntö on vallinnut vanhastaan kaksikielisten kaupunkien kouluista puhuttaessa, esimerkiksi Turun Katedraalikoulu, virallisesti Katedralskolan i Åbo. Jos tarve vaatii, voidaan nimeä täsmentää: Pietarsaaren ruotsinkielinen lukio.
Kielikello 2/1987
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »