Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1987

Esko Koivusalo

Sanakysymyksiä

Ei mallista ole malliksi

Jos taiteilija maalaa kuvan ihmisestä, eikö tuo ihminen ole malli; ihmisestä tehtyä kuvaa emme sano malliksi. Nyt on tämäkin suhde kääntymässä päinvastaiseksi.

Eri tieteenaloilla on ruvettu käyttämään malli-sanaa mm. tutkimusasetelmasta, koejärjestelyistä, erilaisista tieteelliseen artikkeliin liittyvistä kuvista ja kaavioista, jopa tutkimussuunnitelmastakin. Eräässä tutkimuksessa käytetään faktorianalyysin tavanomaisesta sovelluksesta rinnan nimityksiä pääakselimalli ja pääakseliratkaisu. Tässä malli tarkoittaa muuttujien arvojen perusteella suoritettua laskutoimitusta ja sen tuloksia. Tulokset heijastelevat todellisuudessa vallitsevia asiantiloja, mutta tarvitaan paljon mielikuvitusta, että ”faktorimalleja” voisi pitää todellisuuden pienoismalleina. Yhteiskuntatieteistä tuo uusi uljas malli on levinnyt koko yhteiskuntaan. Puhutaan hallintomalleista ja mikä hupaisinta, myös ratkaisumalleista. Lehdessä olleen uutisen mukaan ”matemaattisten aineiden opettajien liitto on laatinut oman peruskoulun tasokurssien pienoismallin”. Suomeksi sanottuna kyseessä on ehdotus siitä, miten tasokurssit poistetaan. Muotia on sanoa malliksi sellaista ehdotusta, joka koskee tapahtumasarjaa. Kyseessä on menettelyehdotus.

Kielessä on vanhastaan ollut sana pienoismalli. Sillä tarkoitetaan koneen, laitteen, elimistön tms. jäljitelmää, jonka avulla kohteen ominaisuuksia voidaan tutkia. Tässä on malli-sanan uuden käytön yksi lähtökohta, ja taustalla on englannin kielen model-sanan käytön laventuminen.

Lyhyesti voi todeta, että malli-sana on kuormittumassa liikaa. Emme hetken päästä enää tajua, mitä sillä kulloinkin tarkoitetaan. Sanassa ratkaisumalli sillä ei tarkoiteta mitään, ja poistamismalli kuulostaa lähinnä pakinoitsija Ollin keksinnöltä.
Kielikello 1/1987
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »