Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Ohjeet

SELAINVAATIMUKSET


Kielikellon sähköinen arkisto toimii parhaiten Internet Explorerin, Mozillan, Mozilla Firefoxin, Operan ja Netscapen uusimmilla selaimilla.


SÄHKÖISEN ARKISTON SISÄLTÖ

Kielikellon sähköiseen arkistoon on koottu lähes kaikki painetuissa Kielikello-lehdissä vuodesta 1968 lähtien julkaistut kirjoitukset. Pois on jätetty selvästi vanhentuneet kirjoitukset ja sellaiset, joista on myöhemmin kirjoitettu uudestaan (esim. lyhenneluettelot, numeroiden ja merkkien kirjoittaminen). Artikkelien julkaisemiseen on pyydetty kirjoittajilta tai heidän edustajiltaan lupa. Jos lupaa ei ole saatu (kirjoittajaa ei ole esimerkiksi tavoitettu), kirjoitus on jätetty pois. Näiden kirjoitusten luettelo on Artikkeliarkistossa. Uudet lehdet siirretään vuosikerta kerrallaan sähköiseen arkistoon julkaisuvuotta seuraavan vuoden maaliskuussa.

RAKENNE JA LIIKKUMINEN ARTIKKELEISSA

Arkistossa on osat Artikkelihaku ja Artikkeliarkisto. Niihin pääsee napsauttamalla sivun vasemmassa reunassa näkyviä linkkejä. Artikkelien tekstejä selataan kuvaruudun oikeassa reunassa näkyvän vierityspalkin avulla. Jos kirjoitus on pitkä, sen väliotsikot on koottu linkkiluetteloksi tekstin alkuun ruudun oikeaan reunaan. Kun linkkiä napsauttaa, osoitin siirtyy tekstiin kyseisen otsikon kohtaan.

HAKUTOIMINNOT

Napsauta sivun vasemmassa reunassa olevaa Artikkelihaku-vaihtoehtoa, jolloin hakusivu avautuu. Tietoa voi hakea aihepiirin, hakusanan, kirjoittajan, kirjoituksen otsikon ja lehden numeron perusteella; lisäksi koko tekstiaineistoon voi kohdistaa vapaan tekstihaun. Kerrallaan voi käyttää vain yhtä hakumahdollisuutta. Haun lopputuloksena on yhden tai useamman artikkelin nimi linkkinä. Kun napsautat linkkiä, teksti avautuu ruutuun.

Haku aihepiirin mukaan

Arkistossa olevat artikkelit on luokiteltu käsiteltävän aihepiirin mukaan. Aihepiirijako on useimmiten kaksi- tai kolmitasoinen. Napsauta Aihepiiri-haun kohdalla olevaa pientä mustaa nuolta ja valitse avautuvasta valikosta haluamasi aihepiiri (oikeinkirjoitus, taivutus, lauserakenne jne.). Valitsemasi aihepiiri tulee näkyviin hakukenttään. Napsauta hae-painiketta, ja saat näkyviin alemman tason aihepiiriluettelon. Siitä voit jälleen valita haluamasi vaihtoehdon napsauttamalla linkkiä. Saat luettelon tätä aihetta käsittelevistä kirjoituksista. Hae kirjoitus napsauttamalla sen nimeä.

Jos haluat tarkastella samassa näytössä kaikkia aihepiirejä ja niiden hierarkkista järjestystä, napsauta Aihepiiritasot-linkkiä. Ruutuun tulee luettelo, josta näkyvät ensimmäisen, toisen ja kolmannen tason aihepiirit. Napsauttamalla linkkiä saat luettelon tätä aihetta käsittelevistä kirjoituksista.

Aihepiirit on pyritty valitsemaan ja nimeämään siten, että niiden käyttäminen olisi yksinkertaista eikä vaatisi kielitieteellisten termien käyttöä. Ryhmittely perustuu niihin aiheisiin, joita Kielikellossa on vuosien mittaan käsitelty.

Haku hakusanalla

Voit etsiä kirjoituksia niiden aihetta kuvaavan hakusanan avulla. Kirjoita etsimääsi aihetta kuvaava hakusana hakukenttään ja napsauta hae-painiketta. Kirjoita hakusana taivuttamattomana (esim. numero, nro, lyhentäminen); joskus se kannattaa kirjoittaa monikkomuotoisena (esim. paikannimet).

Voit etsiä sopivaa hakusanaa myös aakkosellisesta luettelosta: Avaa Listaa hakusanat -luettelo, valitse haluamasi kirjain ja napsauta hae-painiketta. Ruutuun tulee luettelo valitsemallasi kirjaimella alkavista hakusanoista.

Molemmilla hakutavoilla tuloksena on kirjoitusluettelo. Saat tekstin ruutuun napsauttamalla kirjoituksen nimeä.

Haku kirjoittajan mukaan

Voit etsiä kirjoituksia kirjoittajan nimen mukaan. Kirjoita nimi hakukenttään; etu- ja sukunimen järjestys on vapaa. Voit hakea myös pelkällä suku- tai etunimellä. Kirjoittajien nimet löytyvät myös aakkosellisesta hakemistosta.

Haku otsikon mukaan


Voit etsiä kirjoitusta suoraan sen nimen avulla. Kirjoita otsikko hakukenttään kokonaan tai vain osa otsikosta.

Haku lehden numeron mukaan

Kun napsautat hakukenttää tai sen vieressä olevaan nuolta, saat luettelon lehden numeroista. Valitse haluamasi numero ja napsauta hae-painiketta. Saat luettelon sen lehden kirjoituksista. Teksti tulee ruutuun, kun napsautat kirjoituksen nimeä.

ARTIKKELIARKISTO

Artikkeliarkistossa ovat kaikki Kielikello-lehdet vuosikertajärjestyksessä. Kun napsautat lehden numeroa, saat luettelon sen artikkeleista. Saat haluamasi kirjoituksen ruutuun napsauttamalla sen nimeä. Artikkeliarkiston lopussa on luettelo niistä kirjoituksista, jotka on jätetty pois Kielikellon sähköisestä arkistosta.

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »